Verklarende woordenlijst
Bijgaand een lijst met verklaringen van gebruikte woorden en termen.
- Aandelenkapitaal
- De aandelen in het kapitaal van een onderneming. Een financier kan deze aandelen rechtstreeks van de ondernemer verkrijgen (tegen volstorting van die aandelen in geld), of door een achtergestelde lening om te zetten (het geleende bedrag wordt omgezet naar eenzelfde waarde aan aandelen).
- (Bancair) Aansprakelijk vermogen
- Een gematigd-risico correctie die de bank toepast op de solvabiliteit van de MKB-onderneming. Het uitgangspunt van de bank bij het berekenen van het aansprakelijk vermogen is om de bedrijfsbalans aan te passen voor vermogen dat realistisch nog te verhalen valt bij faillissement of achterstand van de onderneming. Voor IB-ondernemingen zoals de eenmanszaak of de Vennootschap onder Firma (VoF) betekent dit dat ook de privé bezittingen en schulden van de venno(o)t(en) worden meegenomen.
- Achtergestelde lening
- Lening aan een ondernemer met weinig tot geen zekerheid afgedekt, waarbij afbetaling van andere leningen voorrang krijgt op de achtergestelde lening, en ook geen interne verrekening door de financier plaatsvindt (de financier mag niet het reeds afbetaalde deel van de achtergestelde lening verrekenen met een andere, niet achtergestelde lening dat is verstrekt aan de ondernemer). Een achtergestelde lening draagt hiermee ten opzichte van een reguliere lening een verhoogd risico voor de financier dat het geld niet (geheel) wordt terugbetaald.
- Aflopend bedrijfskrediet
- Bedrijfskrediet met een vaste afloopdatum waarbij er gedurende de looptijd wordt afgelost op de kredietsom.
- Alternatieve financiering
- Bedrijfsfinanciering waarbij niet via de bank maar via een ander kanaal of andere partij wordt gefinancieerd (bijvoorbeeld middels crowdfunding, kredietunies of private investeerders).
- Bancaire financiering
- Bedrijfsfinanciering via een bank (bijvoorbeeld middels een zakelijke lening, ondernemerskrediet, rekening courant, of lease).
- Bank
- Bedrijf met een bankvergunning.
- Bankgarantie
- Bij een bankgarantie staat de bank/financier garant om namens de ondernemer een bedrag te betalen aan een begunstigde partij, indien de begunstigde partij daarop aanspraak maakt. Niet te verwarren met kredietgaranties.
- BMKB / BBMKB
- Borgstelling MKB kredieten. Garantstelling van de Rijksoverheid tot 1 miljoen euro voor bedrijfsfinancieringen (voorheen BBMKB) voor ondernemingen tot 250 werknemers, een jaaromzet van hoogstens 50 miljoen euro of een balanstotaal van hoogstens 43 miljoen euro.
- Borgtocht
- Bij borgtocht staat een natuurlijk of rechtspersoon (de 'borg') in voor de afbetaling van de schuld van een andere ondernemer of onderneming aan een kredietverstrekker, indien betalingen uitblijven van de kredietnemer en deze in verzuim geraakt. Borgtocht is wettelijk geregeld.
- Bullet bedrijfslening
- Andere benaming voor aflossingsvrije zakelijke lening, waarbij aan het eind van de looptijd in één keer afgelost dient te worden.
- CBS
- Centraal Bureau voor de Statistiek
- COE
- Centre of Entrepreneurship. Dit is een multidisciplinaire en instellingsbrede organisatie voor het stimuleren van ondernemerschap, ambitie en ontwikkeling van ondernemerschapvaardigheden bij (ex)studenten en medewerkers van kennisinstellingen.
- Cofinanciering
- Bedrijfsfinanciering waarbij een deel via de bank en een deel via een alternatieve financiering loopt, ofwel een gezamenlijke financiering van één bedrijf.
- Covenant
- Afspraak tussen de geldnemer en geldgever inzake de voorwaarden voor het aangaan, benutten en terugbetalen van de lening.
- Creatieve technostarter
- Technostarter actief in de creatieve zakelijke dienstverlening, media, entertainment, of kunsten.
- Current ratio
- Boekhoudkundige term voor de vlottende activa gedeeld door het kort vreemd vermogen in de onderneming. Met betrekking tot het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering is het belangrijk dit kengetal boven de 1,5 te houden.
- Debt ratio
- Boekhoudkundige term voor de mate waarin de totale vermogen bestaat uit vreemd vermogen. Voor ondernemers die een bedrijfsfinanciering willen afsluiten, is het beter om de schuldverhouding laag te houden. Kredietverstrekkers zullen de ondernemer(s) bijvoorbeeld vragen meer eigen financiële middelen in het bedrijf in te brengen om de debt ratio te verlagen.
- Default percentage (PD)
- Verwachte kans dat de ondernemer die financiering zoekt binnen een termijn van 1 jaar vanaf heden niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Het default percentage wordt berekend door Risk en Rating bureau's, meestal met behulp van allerlei ingewikkelde statistische methodes. Investeerders en financiers zullen een bedrijf meer geneigd zijn te financieren, als het default percentage laag wordt geschat.
- Dekkingswaarde
- Cijfer dat de waarde aangeeft van de dekking op de bedrijfsfinanciering. Dekkingen kunnen zijn: onderpanden zoals gebouwen, verpanding van productiemiddelen en ook (persoonlijke) borgstellingen. Hoe hoger de dekkingswaarde is als percentage van de totale financiering, des te veiliger is het voor financiers en investeerders om een zakelijke lening te verstrekken.
- Doorlopend bedrijfskrediet
- Bedrijfskrediet zonder vast einddatum waarbij er steeds tot aan het zakelijk kredietlimiet geld mag worden opgenomen.
- Effectieve leenrente
- Bij de effectieve zakelijke leenrente wordt in tegenstelling tot de nominale leenrente rekening gehouden met het moment waarop de rente betaald wordt en eventuele transactiekosten zoals afsluitprovisie.
- EFRO
- Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
- EIF
- Europees Investeringsfonds
- Euribor
- European Interbank Offered Rate (Euribor). Het rentetarief waarvoor banken onderling termijnposito's met een korte looptijd aanbieden. Tevens een veel gehanteerd 'starttarief' voor korte termijn geld.
- Equity gap (ook wel: Funding Gap)
- Investeringsperiode waarin er weinig aanbod van eigen vermogen in de onderneming is. Gedurende deze periode kunnen de lopende en komende bedrijfsactiviteiten niet (geheel) uit liquide middelen en het aanwezige kapitaal betaald worden. Dit tekort aan geld dient derhalve aangevuld te worden door investeerders. Veelal van toepassing op startups, omdat zij aan het begin weinig eigen geld hebben maar wel grootste groeiplannen (en daar externe financiering voor zoeken).
- EU
- Europese Unie
- EZ
- Ministerie van Economische Zaken
- Financi&eum;le bijdrage
- Geld verstrekt met of zonder terugbetalingsverplichting.
- Financier
- Een bank, participatiemaatschappij of andere instelling die voorziet in het vertrekken van financieringen aan bedrijven. Ook de Rijksoverheid kan als financier optreden.
- Financieringsronde
- Een moment waarop de ondernemer in korte tijd geld wil ophalen voor de stapsgewijze financiering van zijn start of groeiplannen. De insteek is dat er later waarschijnlijk nog een moment zal volgen dat de ondernemer aan de volgende stapel financiering toe is. Bijvoorbeeld een eerste financieringsronde voor het ontwikkelen van een prototype, een tweede financieringsronde om het ontwikkelde prototype daadwerkelijk te gaan verkopen, en een derde financieringsronde waarbij het bedrijf internationale activiteiten wil ontplooien.
- Funding
- Kapitaal bijeengebracht door beleggers in een participatiemaatschappij.
- GO
- Banken kunnen met de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) staatsgarantie van 50% krijgen op middelgrote en grote leningen, zodat het voor meer ondernemers mogelijk wordt om geld te lenen van de bank.
- Groeiaccellerator
- Ondersteuning van jonge bedrijven met veel groeipotentie op het moment dat zij starten of dat ze steeds snellere groei meemaken of internationaal gaan uitbreiden.
- Hefboomeffect
- Het financiële hefboomeffect treed op binnen je bedrijf wanneer je met je onderneming in staat bent om met relatief goedkoop en meer vreemd vermogen (zoals externe bedrijfsfinancieringen) dan eigen vermogen (bijvoorbeeld gestort aandelenkapitaal) een hoger rendement op het totale bedrijfsvermogen te behalen. Oftewel het bedrijf leent gunstig geld, maakt hier flinke winst door, en stelt hiermee de aandeelhouders zeer tevreden.
- Hybride financiering
- Zakelijke financiering waarbij (een deel van) de financiering bestaat uit verschillende vormen, zoals een annuïtair leningdeel en een aflossingsvrij bedrijfskrediet. Elk van deze financieringsvormen kent een eigen aflossings- en rente schema.
- ICR
- De Interest Coverage Ratio (ICR) of rentedekkingsratio van je onderneming bereken je door het bedrijfsresultaat te delen door de rentelasten. De ICR wordt meestal gebruikt om te bepalen in welke mate een bedrijf (tijdelijk) minder kan preseteren, zonder dat het in acute financiële problemen komt. MKB-ondernemers doen er goed aan om een ICR van 5 of hoger aan te houden, om aan te geven dat hun onderneming gezond is voor mogelijke investeringen en het aantrekken van vreemd vermogen.
- ICT
- Informatie Communicatie Technologie
- Incubator
- Broedplaats dat jonge en startende ondernemingen, die nog in de ontwikkelingsfase zitten, ondersteunt om van een concept een commercieel product of dienst te maken. Een soort ondersteuningsnetwerk voor nieuwe ondernemers. Meestal heeft een Incubator een vaste, toegankelijke plek, bijvoorbeeld in een kantoorpand in een grote stad, op een universiteitscampus of op andere strategische bedrijvige locatie zoals een Science Park.
- Kapitaal
- Geld in de vorm van / gewaardeerd als aandelen in het bedrijf. Een Besloten Vennootschap en een Naamloze Vennootschap zijn voorbeelden van rechtspersonen die beschikken over een (aandelen)kapitaal. Dat kapitaal wordt veelal bij de oprichting ingebracht als geld in de onderneming, in ruil voor aandelen in het bedrijf voor de geldverstrekker/oprichters.
- Kennisportaal
- Toegankelijk service- en informatiepunt voor MKB-ondernemers, dat helpt met formuleren van (kennis)vragen, het faciliteren van toegang tot wetenschappers en hun onderzoeksresultaten, en onderzoek naar financieringsmogelijkheden.
- (Zakelijk) Krediet
- Bedrag dat een bank/financier uit hoofde van een zakelijke kredietovereenkomst verstrekt of zal verstrekken aan een onderneming.
- Kredietbedrag
- Bedrag dat volgens de kredietovereenkomst als (zakelijk) krediet wordt verstrekt aan de onderneming.
- Kredietovereenkomst
- Schriftelijke overeenkomst tussen een onderneming en een financier. De financier verstrekt krediet aan de onderneming, bijvoorbeeld voor de start, groei of overdracht van de onderneming.
- KvK
- De Kamer van Koophandel houdt een register bij van ingeschreven ondernemingen. Tevens informeert en ondersteunt de Kamer van Koophandel ondernemers bij allerlei vraagstukken omtrent ondernemerschap.
- LBI
- Leveraged Buy In (LBI)
- LBO
- Leveraged Buy Out (LBO). Financieringsmethode voor bedrijfsovername waarbij de overname grotendeels met geleend geld wordt gedaan. Het overgenomen bedrijf dient dit geleende geld uiteindelijk weer terug te betalen. Als onderpand op deze lening wordt de activa van de onderneming gebruikt. Het voordeel van deze overnamevorm is dat de investeerders zelf maar weinig kapitaal hoeven in te leggen.
- Lening (bedrijfsmatig)
- Lening aan of ten behoeve van een onderneming. De lening kan zowel puur zakelijk zijn (financier leent aan bedrijf dat een apart rechtspersoon is), als deels met privé garantstelling van de ondernemer (financier leent aan bedrijf, maar als bedrijf overhoopt de lening niet terugbetaalt, dient de ondernemer deze zelf terug te betalen uit privé middelen). Let bij het afsluiten van een (bedrijfsmatige) lening dus goed op wie (ondernemingen en ondernemers) er (mee)tekenen voor de zakelijke lening!
- Liquiditeit
- Een bedrijf is liquide wanneer de onderneming aan haar betalingsverplichtingen op de korte termijn kan blijven voldoen. Denk hierbij aan het betalen van belastingen, crediteuren / leveranciers, de rekening-courant en andere schulden die korter dan een jaar duren. Liquiditeit geeft de mate aan waaraan de onderneming liquide is.
- Liquiditeitsopslag
- Percentage van de lening die de financier in rekening brengt aan de ondernemer. De hoogte van dit percentage is gelijk voor alle leningen die de financier op een dag afsluit met dezelfde looptijd. Zo wordt de liquiditeitsopslag redelijk, transparant en verifieerbaar vastgesteld.
- Loonbeslag
- Bij loonbeslag wordt er beslag gelegd op (een deel van het) loon van een medewerker of van iemand die uitkering ontvangt. Zo'n beslag wordt via de rechter aangevraagd, indien de betreffende medewerker zijn of haar openstaande schulden niet (tijdig) betaalt.
- Maatschappelijke organisatie
- Rechtspersoon zonder winstoogmerk.
- MBI
- Management Buy In (MBO). Bedrijfsovername waarbij de overdracht aan één of meerdere kandidaten van buiten het bedrijf plaatsvindt.
- MBO
- Management Buy Out (MBO). Bedrijfsovername waarbij de overdracht aan één of meerdere management leden plaatsvindt.
- MEI
- Marktintroductie en innovatie
- MIT
- MKB innovatiestimulering Topsectoren
- MKB
- Midden- en KleinBedrijf
- MKB-ondernemer
- Ondernemer die een MKB-onderneming heeft of opricht.
- MVO
- Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
- Netto Werkkapitaal
- Boekhoudkundige term voor het verschil tussen de vlottende activa en de kortlopende schulden van de onderneming. Met betrekking tot het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering is het van belang dat de onderneming een positief netto werkkapitaal aanhoudt.
- NFIA
- Netherlands Foreign Investment Agency
- NIA
- Nederlands Investerings Agentschap
- NL-OC
- Nederlands Octrooicentrum
- Nominale leenrente
- De leenrente die de zakelijke kredietverstrekker noemt, waarbij geen rekening gehouden wordt met het moment waarop de rente betaald wordt. De nominale leenrente kan opgebouwd zijn uit een marktrente, kosten voor de kredietverstrekker, provisie voor de intermediair, opslag voor debiteurenrisico, winstopslag voor de kredietverstrekker en (Europese) rentekortingen.
- Obligatielening (MKB Obligatie)
- Een door een bedrijf uitgeschreven lening, waarbij het totaalbedrag is verdeeld over verhandelbare coupures die een kleiner bedrag vertegenwoordigen (de obligaties). De coupures hebben een looptijd, rentevergoeding en aflossingsschema. Vergelijkbaar met een crowdlening, maar dan voor grotere deelbedragen.
- Ondernemer
- Iemand die een (niet-publieke) onderneming heeft. Merk op dat niet alleen een (natuurlijk) persoon een ondernemer kan zijn, maar ook een bedrijf (rechtspersoon) kan ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een concern.
- O&O
- Onderwijs en Ondernemen
- Participatie
- Risicodragend kapitaal in de vorm van aandelen.
- Participatiemaatschappij
- (Kapitaal)vennootschap die als doel heeft het verstrekken van risicokapitaal aan ondernemers om zo winst te behalen. Door participaties te nemen in bedrijven hoopt de participatiemaatschappij rendement op het geïnvesteerde geld te behalen.
- PPM
- Participatiemaatschappij
- Preseed fund
- Rentevrije, achtergestelde persoonlijke lening voor een (startende) ondernemer. Een Preseed fund stelt de ondernemer in staat om al zijn/haar aandacht te focussen op de ontwikkeling van de jonge onderneming. Zo kan het (meestal innovatieve) idee uitgewerkt worden tot een concreet ondernemingsplan. En kan de ondernemer de eerste commerciële ervaring opdoen met het product/de dienst.
- Proof of concept fund
- Beurs dat voorziet in de aanloopkosten naar de technische ontwikkeling van een eerst verkoopbare prototype van een product. De kosten om zo'n prototype te realiseren kan uiteenlopen van €50.000 tot 1 miljoen euro. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een nieuw medisch instrument zoals een scan of een nieuw industrieel product zoals een drone of robot.
- Quick ratio
- Boekhoudkundige term voor het verschil tussen de vlottende active en de voorraden, gedeeld door het kort vreemd vermogen. Dit kengetal lijkt erg op de berekening van de current ratio, met dien verstande dat de voorraden niet meegeteld worden omdat deze doorgaans niet snel om te zetten zijn in geld om de korte termijn schulden van de onderneming te betalen. Met betrekking tot het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering is het belangrijk de quick ratio tussen de 1,0 en 2,0 te houden.
- R&D
- Research & Development (engelse vertaling van Onderzoek & Ontwikkeling). In Nederland komen bepaalde vormen van R&D in aanmerking voor fiscale aftrek.
- Rentabiliteit
- Kengetal voor de mate van winstgevend van het bedrijf.
- Rentedekking
- Boekhoudkundige term voor de betaalde interest van de onderneming gedeeld door het bedrijfsresultaat. Dit kengetal geeft dus aan hoe goed het bedrijf in staat is om aan de rentelasten te blijven voldoen van (interne en externe) financieringen.
- REV
- Rentabiliteit van het gemiddelde Eigen Vermogen
- Risicokapitaal
- Kapitaal in de vorm van aandelenkapitaal of een achtergestelde lening. Risico's zijn bijvoorbeeld dat de aandelen in waarde dalen of de achtergestelde lening niet (geheel) terugbetaald wordt.
- ROM
- Regionale Ontwikkelingsmaatschappij.
- RTV
- Rentabiliteit van het gemiddelde Totale Vermogen
- RVV
- Rentabiliteit van het gemiddelde Vreemd Vermogen
- SBR
- Standard Business Reporting
- Science park
- Verzamellocatie voor kennisintensieve bedrijven, in de buurt van een onderwijsinstelling (universiteit, hogeschool) of bedrijvenpark.
- Seed fund
- Participatiefonds ('Venture Capital') dat voorziet in de Equity gap ('Funding gap') van de overwegend kleinere, risicovolle ondernemingen. Grote banken en institutionele instellingen investeren liever niet in deze kleinere bedrijven vanwege het hoge risico op rendements- of kapitaalverlies. Middels financiering uit een Seed fund kunnen ook MKB-ondernemingen toegang krijgen tot de participatiemarkt.
- SME
- Small and Medium Enterprises (engelse vertaling van Midden- en KleinBedrijf).
- Slottermijn
- Het bedrag dat nog blijft openstaan aan het einde van de looptijd van de lening/lease. Tijdens de looptijd betaalt de ondernemer alleen rente over dit bedrag en geen aflossing. Bij de laatste termijn betaalt de onderneming dus de laatste maandtermijn plus het slottermijn. De hoogte van een slottermijn is meestal afgestemd op de economische restwaarde van (de zekerheid in) het leencontract, zoals een pand, auto of machine.
- Solvabiliteit
- Een bedrijf is solvabel wanneer het aan de verplichtingen van alle schuldeisers kan voldoen. Daarbij is de wens van de kapitaalverschaffer en kredietaanbieders dat er voldoende rendement wordt gemaakt door de onderneming om solvabel te blijven. Boekhoudkundig wordt de solvabiliteit berekend door het eigen vermogen van de onderneming te delen door het vreemd vermogen. Idealiter is een hogere solvabiliteit beter voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering, maar een te hoog percentage geeft aan dat je onderneming beter doet aan (duurzame) investeringen en prestatieverbeteringen doorvoeren.
- Stapelfinanciering
- Bedrijfsfinanciering waarbij meerdere zakelijke financieringsconstructies en/of bedrijfsfinancieringen van geldaanbieders worden gecombineerd ('stapelen').
- Starter
- Een MKB-ondernemer waarvan de onderneming maximaal vijf jaar bestaat, of die de onderneming nog officiël dient te starten maar wel al met de voorbereidingen bezig is (bijvoorbeeld het schrijven van een ondernemingsplan, het verrichten van marktonderzoek en het doen van een haalbaarheidsstudie).
- Starters-borgstellingskrediet
- Bedrijfsborgstellingskrediet (BMKB) dat uitsluitend wordt verstrekt aan startende of onlangs gestarte ondernemers.
- Technostarter
- Een MKB-onderneming van maximaal vijf jaar oud, met nog relatief weinig of geen personeel, omzet en balanswaarde, die nieuwe technische producten, processen of diensten levert.
- Valorisatieplan
- Een (jaren)plan dat wordt uitgevoerd of uitgevoerd gaat worden door een onderwijsinstelling en een (niet gelieerde) onderneming ten behoeve van het versterken van een valorisatieproces.
- Valorisatieproces
- Proces waarbij kennis vanuit onderwijsinstellingen beschikbaar wordt gemaakt voor benutting door het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld het zakelijk praktisch uitnutten van nieuwe theorie vanuit de academische wereld.
- WIPO
- World Intellectual Property Organization
- ZZP
- Zelfstandige Zonder Personeel
Met enige regelmaat voegen we nieuwe moeilijke woorden en gebruikte afkortingen toe aan deze lijst.
Bedrijfsfinanciering scan
Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.
De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.
Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.
- Sleutelwoorden:
- zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf