Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

BorgstellingsKredietMKB.nl

Borgstellingskrediet (BMKB) : "Extra zekerheid voor bancair bedrijfskrediet"

Nederlandse kredietunies minder populair dan crowdfunding


Van de

Den Haag – Over de afgelopen 5 jaar hebben de 33 Nederlandse kredietunies circa 12,5 miljoen euro aan bedrijfs­financiering verstrekt. Dat is veel minder dan de meer populaire alternatieve financierings­vorm crowdfunding, waar 240 miljoen euro is verstrekt. Dit blijkt uit het rapport '5 Jaar Nederlanse kredietunies' van K+V, opgesteld in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken (EZ).

Kredietunies betreffen een zakelijke financierings­vorm waarbij MKB-ondernemers overtollig vermogen zakelijk uitlenen aan andere ondernemers. Het idee is dat de startende of bestaande ondernemer, die geld zoekt voor zijn/haar bedrijfs­plannen, niet alleen de beschikking krijgt over kapitaal, maar ook over de kennis van andere ervaren ondernemers.

Weinig verstrekte bedrijfskredieten

Van 2014-2018 zijn er 800 financierings­aanvragen geweest. Daarvan hebben 163 aanvragen daadwerkelijk geleidt tot een verstrekte lening. Kanttekening is wel, dat 100 van de 163 leningen via de 6 grootste Nederlandse Kredietunies zijn verstrekt. Wanneer de Nederlandse kredietunies op de huidige wijze verder gaan, dan zal in de komende 5 jaar slechts een kleine 35 miljoen euro nog verstrekt gaan worden.

Deze cijfers vallen in het niet wanneer je een vergelijking maakt met bijvoorbeeld crowdfunding of een bancair zakelijke lening. Conclusie is dus dat Nederlandse kredietunies onvoldoende bekend zijn en (te) weinig gebruikt worden.

Verbeterplannen

Om Nederlandse kredietunies populairder te maken als mogelijke alternatieve financierings­bron, beveelt het onderzoeksbureau aan om kredietunies meer op te nemen in (lokale) netwerken van andere financiers. Ook zou de vertegenwoordiging van kredietunies verbetert moeten worden: Er bestaan nu 2 aparte brancheorganisaties, wat verwarring schept bij ondernemers die geld zoeken. Daarom kan er beter 1 grote brancheorganisatie van Nederlandse kredietunies gemaakt worden. De route naar geld voor kleine bedrijven wordt daarmee duidelijker.

Overheidsbijdrage

De Rijksoverheid ondersteunt kredietunies financieel door middel van subsidie, welke kredietunies gebruiken voor voorlichting, externe communicatie en het opzetten van een kredietsysteem. Daarnaast biedt de Rijksoverheid de mogelijkheid om kredietunies te laten accrediteren voor het Borgstellingskrediet MKB (BMKB). Naar aanleiding van het rapport van K+V, wil de staatssecretaris mr. drs. M.C.G. Keijzer de komende jaren wel de subsidie aan de 2 brancheorganisaties langzaam gaan afbouwen.

Sleutelwoorden:
kredietunie, nederland, ministerie van economische zaken, rapport, 5 jaar, financieringsaanvragen, starterskrediet, zakelijke lening, ondernemers, geld uitlenen, brancheorganisaties, rijksoverheid, lokale netwerken, kennis, ervaring, financiers, vsk, vkn
FacebookGoogle PlusLinkedIn

©
Dit artikel is (mogelijk) auteursrechtelijk beschermd. Derhalve is het geheel of gedeeltelijk overnemen van het artikel zonder toestemming strafbaar. Neem contact op met onze organisatie indien u dit artikel interessant vindt voor gebruik op uw eigen website.

Bedrijfsfinanciering scan

Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.

De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.

Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.

BEDRIJFSFINANCIERING SCAN
7.601× ingevuld

Je krijgt een indicatieve (gratis) scan van je mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijfs­profiel

Vertel ons over je bedrijf?

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf

Over Borgstellingskrediet (BMKB)

Wij zijn een landelijk werkende onafhankelijke bedrijfs­advies­organisatie die zich specialiseert in voordelige zakelijke leningen/kredieten voor startende en groeiende ZZP & MKB-ondernemers.

LogoBorgstellingskrediet (BMKB) maakt financieren mogelijk voor ondernemers, die voorheen dachten dat ze géén kans hadden op het verkrijgen van een bedrijfs­financiering. Met behulp van bancaire én alternatieve financieringen en subsidie/garantie­regelingen kunnen ondernemers toch een eigen bedrijf starten en laten groeien.

Laat je door ons landelijke team van bedrijfs­financierings­adviseurs begeleiden bij de correcte aanvraag van jouw zakelijk krediet. Laat je door ons informeren over de vele alternatieve financierings­mogelijkheden en interessante subsidie­regelingen die er zijn voor ondernemers in jouw regio.